Steven Spielberg – známý filmový režisér

Steven Spielberg – je známý Americký filmový režisér. Natočil velkou řadu velmi úspěšných filmů s výbornými kritikami.

Jako malý chlapec objevil kameru svého otce, se kterou natáčel dětské vláčky. Poté, jak začal chodit do školy, natočil pár amatérských filmů s vědeckofantastickými námětem. Navštívil studio Universal, kde hned zaujal a dostal smlouvu. Jeho tvorba je zaměřena zejména na řemeslně povedené komerční filmy, které často patří mezi divácky nejúspěšnější filmy všech dob. Oscara mu vynesl film Schindlerův seznam a Zachraňte vojína Ryana a jeho ostatní filmy měly obrovský divácký úspěch, od ET-ho, přes Jurský park až po Indianu Jonese.

Vyrůstal na předměstích Haddonfieldu v New Jersey a Scottsdale v Arizoně. Spielbergova díla tvoří v dějinách kinematografie samostatnou stránku – je totiž nepochybně komerčním režisérem a přesto si jeho tvorba zachovává vysoký filmový standard. Nezaměřuje se pouze na jeden žánr, ale jeho filmy spadají od sci-fi, komedie, dramata až po horor.
Poprvé na sebe Steven Spielberg upoutal pozornost jako producent ve filmu Čelisti, který vznikl v roce 1975. Mezi jeho další stejně úspěšné filmy patří například série filmů s Indiana Jonesem, série Jurský park, Blízká setkání třetího druhu (1977), a nepochybně E.T. Mimozemšťan (1982). Vysněného ocenění se však Steven Spielberg dočkal až o něco později. Oscara za režii dostal v roce 1994 za Schindlerův seznam. Tento film také dostal ocenění za nejlepší film. Dalšího Oscara dostal Spielberg za režii filmu Zachraňte vojína Ryana (1998).
Steven Spielberg se věnuje i jiným odvětvím filmového řemesla. Je úspěšným producentem a jedním ze zakladatelů společnosti Dreamworks.

Filmografie (režie)
1971 – Duel
1972 – Something Evil (Posedlý ďáblem – TV)
1973 – Savage (TV)
1974 – The Sugarland Express (Sugarlandský expres – TV)
1975 – Čelisti (Jaws)
1977 – Blízká setkání třetího druhu (Close Encounters of the Third Kind)
1979 – 1941
1981 – Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (Raiders of the Lost Ark)
1982 – E.T. Mimozemšťan (E.T. the Extra-Terrestrial)
1984 – Indiana Jones a chrám zkázy (Indiana Jones and the Temple of Doom)
1985 – The Color Purple (Purpurová barva – TV)
1987 – Empire of the Sun (Říše slunce – V)
1989 – Indiana Jones a poslední křížová výprava (Indiana Jones and the Last Crusade)
1989 – Always (Navždy – TV)
1991 – Hook
1993 – Jurský park (Jurassic Park)
1993 – Schindlerův seznam (Schindler ‘s List) (Oscar za nejlepší režii a nejlepší film)
1997 – Jurský park: Ztracený svět (The Lost World: Jurassic Park)
1997 – Amistad
1998 – Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan) (Oscar za nejlepší režii)
2001 – A.I .: Umělá inteligence (A.I .: Artificial Intelligence)
2002 – Minority Report
2002 – Chyť mě, když to dokážeš (Catch Me If You Can)
2004 – Terminál (The Terminal)
2005 – Válka světů (War of the Worlds)
2005 – Mnichov (Munich)
2008 – Indiana Jones a Království křišťálové lebky
2011 – Tintinova dobrodružství
2011 – Válečný kůň
2012 – Lincoln
2015 – Most špionů

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

No comments so far.

  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name