Články o GDPR tématice

V dubnu loňského roku schválil Evropský parlament Obecné nařízení na ochranu osobních údajů (General Data Protection Regulation – odtud zkratka GDPR), které je nejobsáhlejším souborem pravidel na ochranu dat na celém světě. V platnost vejde už od 25. května a nahradí u nás zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Je tedy na čase začít řešit, co a jak bude, jestli se nařízení týká také vás.

GDPR se dotkne každého subjektu, který zpracovává či shromažďuje osobní údaje obyvatel EU, nehledě na to, zda sám v EU sídlí, či nikoliv. V praxi to tedy znamená, že se jím musí zabývat každá firma, bankovní instituce, e-shop a všichni podnikatelé, kteří zpracovávají údaje zákazníků, zaměstnanců, dodavatelů apod. Výjimkou jsou organizace s méně než 250 zaměstnanci, na ty se části GDPR nařízení nevztahují. Za osobní údaje jsou přitom považována jména, bydliště, rodná čísla, data narození, čísla dokladů, elektronické údaje (cookie, IP adresa atd.). V tomto článku přinášíme odkazy na zajímavé články právě o GDPR nařízení, účinnosti a dalších informacích s touto tématikou.

Téma: Je váš poskytovatel ERP systému připraven na GDPR?

První článek je publikován na webu Podnikatel.cz a má název “Důvěřuj, ale prověřuj. Je váš poskytovatel ERP systému připraven na GDPR? – najdete zde” rozebírá požadavky GDPR nařízení na informační systémy a připravenost různých českých dodavatelů těchto řešení.

Téma: GDPR – kdo ochrání česká data?

Druhý článek, který také stojí za povšimnutí má název “GDPR – kdo ochrání česká data? – najdete zde” a jedná se o zprávu o průzkumu mezi českými dodavateli informačních systémů (ERP, CRM, DMS) – jaká část z nich je GDPR-ready. Více o připravenosti na GDPR se dozvíte v článku.

Téma: Nařízení GDPR česky i s komentáři

Odkaz na třetí a čtvrtý zajímavý článek jsou zveřejněné tiskové zprávy Asociace za lepší ICT řešení o.p.s., která se tématikou GDPR a informačních systémů zabývá a nabízí základní odbornou pomoc s GDPR zdarma. Články o komentářích regulátora ke GDPR nařízení s názvem “Nařízení GDPR česky i s komentáři” najdete na internetové adrese zde a nebo také pod odkazem Nařízení GDPR česky i s komentáři zde.

Téma: GDPR česky online

Posledním článkem, zveřejněným na webu IT Point s podobnou tématikou legislativy ke GDPR nařízení má titulek “GDPR česky online s vysvětlivkami a komentáři – najdete zde”. Tam najdete on-line verzi nového zákona o ochraně osobních údajů GDPR, včetně prolinkovaných komentářů a vodítek regulátora v českém jazyce.

 

Comments

No comments so far.

  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name