Revoluce v sociálních dávkách

Published by chavesak on

Začínají probíhat velké změny a to v takzvaných sociálních kartách, které začnou odběratelé sociálních dávek dostávat od úřadu práce. Jedná se také o změnu, co se týče rodičovských příspěvků, příspěvků na bydlení, podpory na zdravotně postižené, podpory v nezaměstnanosti, dávky na pěstounskou péči a dávky v hmotné nouzi. Bude se jednat i o dávky typu porodného a pohřebného. Jediné co zůstává stejné, jsou mateřská a nemocenská – zde zatím změny nejsou známy.

Dávky budou vypláceny tzv. sKartami . Jedná se o obdobu platební karty, ale nebudete si moci zjistit stav vašeho účtu pomocí internetového bankovnictví nebo zasílat peníze na sKartu s jiných účtů – slouží pouze pro peníze z dávek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si od těchto karet slibuje úsporu – až čtvrt miliardy ročně. Ušetří se především za poštovné.

Pro všechny, kterých se to tyká – nezmatkujte. Pokud nevíte, kdy a kam si pro kartu máte dojít, nebojte se – úřady práce sice mají spoustu práce se zprostředkováním zaměstnání, ale včas vás informují, kde si máte kartu vyzvednout. Pin ke sKartě vám bude zaslán poštou.

Jaké typy karet se budou vydávat? Jedná se o 2 typy karet – základní a sociální.

Na základní sKartě bude uvedeno vaše jméno a příjmení, vypršení platnosti karty (vystavena bude na 4 roky), na zadní straně identifikační číslo, které vám „pracák“ přidělí a vlastnoruční podpis.

Sociální sKarta je formou trochu složitější. Držitelům bude sloužit i jako průkaz osoby zdravotně postižené. Obsahovat bude stejně informace jako karta základní a také černobílou fotografii na přední straně, druh průkazu, symbol označení osoby se zdravotním postižením a datum jeho narození.

Veškeré informace k sKartám najdete na portálech České spořitelny a ministerstva práce a sociálních věcí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup