Dražby nemovitosti

Published by pujcky-exekuce on

Dražba nemovitosti je veřejné jednání, jehož účelem je přechod vlastnického, nebo jiného práva k předmětu dražby. Při dražbě se licitátor obrací na předem určený okruh osob, na předem určeném místě a čase. Na osobu, která učiní nejvyšší nabídku, přejde po udělení příklepu licitátora vlastnictví k předmětu dražby – to je platné pouze v případě, pokud vydražitel následně uhradí cenu dosaženou vydražením. Jednání může být i ukončeno, pokud nikdo nenabídne ani cenu nejnižšího podání. Dražby se řídí zákonem číslo 26/2000 Sb.

Dražby nemovitosti dělíme na dobrovolné dražby a dražby nedobrovolné

Dobrovolná dražba je veřejná dražba prováděná na návrh vlastníka. Za vlastníka je považována rovněž osoba, která je oprávněna s předmětem dražby hospodařit a je vlastníkem zmocněna nebo na základě zvláštního právního předpisu oprávněna předmět dražby zcizit (např. správce konkurzní podstaty). Provedením dobrovolné dražby nejsou dotčena věcná břemena váznoucí na věci. V případě dobrovolných dražeb nezanikají zástavní práva váznoucí na věci ani práva vyplývající ze smluv o omezení převodu nemovitosti – působí vůči vydražiteli.

Nedobrovolná dražba se provádí na návrh věřitele, jehož pohledávka je přiznána vykonatelným soudním rozhodnutím, nebo doložena vykonatelným notářským zápisem. Cenu dosaženou vydražením nelze dodatečně snižovat. Dražební jistota se započítává na cenu dosaženou vydražením. Cena dosaženou vydražením je vydražitel povinen ji uhradit do 10 dnů od skončení dražby.

Co předchází nedobrovolné dražbě nemovitosti?

Dražba nemovitosti je výsledkem exekuce, kdy exekutor zablokuje jakoukoliv nemovitost dlužníka. Exekutor zašle na příslušný katastrální úřad usnesení o nařízení exekuce a exekuční příkaz k prodeji nemovitosti.

Pokud je nemovitost ve společném jmění manželů, je zablokován nerozdílně a draží se jako jeden celek. Jestliže je dlužník pouze vlastníkem určitého ideálního podílu na nemovitosti, do dražby jde pouze tento konkrétní podíl.

Až usnesení o nařízení exekuce nemovitosti nabude právní moci a soud vyznačí doložku, kterou zašle danému exekutorskému úřadu, ustanoví exekutor soudního znalce, který vyhotoví znalecký posudek s obvyklou cenou nemovitosti. Znalecké posudky nemovitosti jsou ve většině případů na spodní hranici tržního odhadu nemovitosti v dané lokalitě. Dlužník je povinen v tomto případě spolupracovat s exekutorským úřadem a musí určeného znalce nemovitosti vpustit do objektu nemovitosti, totéž platí i při obhlídce nemovitosti zájemci těsně před nařízenou dražbou.

Po vyhotovení znaleckého posudku, vydá exekutor dražební vyhlášku, ve které je uvedeno datum dražby, místo dražby, předmět dražby, odhad nemovitosti, vyvolávací cena – ta je v prvním kole dražby ve výši 2/3 ceny nemovitosti, ve druhém kole 1/2 ceny nemovitosti a další náležitosti dražební vyhlášky.

Dražební vyhláška je pak doručena: oprávněnému (věřiteli nebo věřitelům), povinnému a manželovi povinného, osobám s předkupním, nájemním a věcným právem k nemovitosti, osobám, které přihlásily pohledávky zajištěné zástavním právem, osobám, které přihlásily vymahatelné pohledávky, finančnímu úřadu, OSSZ, zdravotní pojišťovně, katastrálnímu úřadu, obecnímu úřadu (vyvěšení na úřední desku), obecnímu úřadu obce, ve které se nachází dražená nemovitost (vyvěšení na úřední desku). Dražební vyhláška je vyvěšena na úřední desce exekutorského úřadu a dále je dražba zveřejněna na portálu www.portaldrazeb.cz a na stránkách příslušného exekutorského úřadu.

Po vydražení dlužníkovi nemovitosti exekutorem, nemusí exekuce pro dlužníka skončit. Vše závisí na tom, za kolik se nemovitost vydražila a jestli vydražená částka je dostačující na pokrytí celkové exekuce. V případě, že vydražená částka je nižší než celková exekuce, je v exekuci pokračováno (zabavením a dražbou movitých věcí, srážkami ze mzdy, obstavením účtu atd.) do té doby dokud není exekuce zaplacena.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup