Vyplatí se tmavý odstín fasády?

Published by chavesak on

Zateplení fasád se již pomalu stává nedílnou součástí projektové dokumentace novostaveb. Nejen, že polystyren slouží jako izolant, ale v dostatečné síle zamezuje i tepelným mostům v konstrukci. Každý zateplovací systém musí být ukončen povrchovou úpravou k vůli životnosti celé skladby a také k vůli estetičnosti. Nejčastěji se na renovaci fasád používá jako finální vrstva probarvená pastovitá omítka. Nejen, že si zákazníci mohou zvolit strukturu omítky, rýhovanou nebo stále častěji používanou zrnitou, ale hlavně mají na výběr z téměř tisíce odstínů. Právě výběr odstínů je velice důležitým rozhodnutím pro majitele nové fasády.

Jak tedy správně postupovat při výběru odstínu? Pro fasádní omítky, které se aplikují na zateplení fasád je velmi důležité řídit se pokyny výrobce, který určuje u každého odstínu doporučenou hodnotu koeficientu odrazivosti světla označenou HBW. Tato hodnota vyznačuje do jisté míry reakci omítky na sluneční záření. Obecně platí, že čím vyšší hodnota HBW, tím je odstín a celá skladba zateplovacího systému odolnější a lze tedy předpokládat delší dobu životnosti zateplení. Hraniční hodnota HBW je zpravidla 25-30. Na tomto rozmezí je zapotřebí vybírat odstín s citem, protože hodnoty HBW pod 25 jsou již za hranicemi doporučení a může u těchto zpravidla tmavších odstínů docházet k tzv. přehřívání fasády, které může výrazně ovlivnit poškození celého zateplovacího systému. Vůbec nejhorší vliv má počasí, kdy se střídají slunečné dny s nočními mrazíky, kdy dochází k největšímu pnutí systému. Proto doporučujeme vybrat odstín s HBW nad 25 (nejlépe nad 30), kdy se riziko přehřívání výrazně eliminuje. Není zde směrodatná vyloženě barva, jestli zelená, žlutá nebo jiná, ale spíš systost a výše pigmentace. Odstíny výrazněji pigmentované jsou u většiny výrobců za příplatek k vůli vyšším nákladům na vyrobení.

Pokud tedy při zateplení použijete fasádní polystyren, dbejte na výše uvedené rady pro výběr fasádní omítky. Zvýšíte si tak životnost a předejdete pravděpodobným problémům. Pro renovace fasád bez zateplení, jsou o přípustné i hodnoty kolem 20 HBW. Odstíny s nižším HBW jak 20 se potom doporučují pouze jako dekorativní prvek na malé plochy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup