Životopis, jak na něj?

Published by chavesak on

Je důležité si uvědomit, že právě tento dokument často rozhoduje o budoucnosti vaší kariery. Jedná se o první dojem a především vaši vizitku až do doby prvního setkání s potencionálním zaměstnavatelem.

Jaká je hlavní myšlenka životopisu? Váš životopis musí personalistu nebo potencionálního zaměstnavatele v první řadě zaujmout! Vsaďte na jednoduchost, krátké věty, přehlednost a hlavně gramatickou správnost. Používejte pouze jeden druh písma a vyvarujte se zvláštní grafické struktuře. Nezapomínejte, že účelem je snadná orientace. Chaotickému životopisu personalisté moc velkou váhu přikládat nebudou. Dnes je vyžadován tzv. strukturovaný životopis, jehož sepsání je mnohonásobně snadnější, než sepsání životopisu klasického. Nevíte, jak na jeho sepsání? Rádi vám poradíme.

Co se týče jména a příjmení, nikdy nezapomínejte na titul – pokud jej máte. Kontaktní údaje uvádějte jen ty, na kterých jste denně k zastižení – nevyplňujte například svůj email, pokud si poštu vyzvedáváte pouze jednou týdně. Datum narození není podmínkou, ale počítejte s tím, že případných dotazu na svůj věk se stejně nevyvarujete.

Vzdělání vypisujte v chronologickém pořadí, pokud vaše nejvyšší vzdělání není základní, neuvádějte jej. Jednou z nejdůležitějších kolonek jsou pracovní zkušenosti. Opět se uvádí v chronologickém pořadí od posledního zaměstnavatele po současného. Vypište všechny pracovní pozice a hlavní náplň pracovní činnosti. Nezapomínejte na jazykové znalosti, nejlépe je uvést úroveň např. na škále: “začátečník – mírně pokročilý – středně pokročilý – pokročilý – jako rodilý mluvčí” a zda jej používáte v psané i mluvené formě.

Zmiňte všechny schopnosti a dovednosti, které jste se za léta své kariéry nebo studia naučili.

Stále nevíte, jak na to? Stáhněte si online životopis vzor, který najdete na internetu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup