Jak na životopis?

Published by chavesak on

Životopis (CV neboli Curriculum Vitae), je stručný průřez vašimi životními zkušenostmi a vzděláním. Jedná se o velmi důležitý dokument pří hledání zaměstnání. Kvalitně sestavený životopis informuje personalistu (nebo zaměstnavatele) a vaší vhodnosti pro danou pozici. Měl by mít přehlednou a stručnou podobu.

Dnes již personalisté vyžadují pouze životopis strukturovaný. Ten je oproti klasickému životopisu nesrovnatelné kratší a přehlednější. V minulosti se jednalo o souvislý text, kdy jste vašeho budoucího zaměstnavatele podrobně provedl vaším životem – obsahoval i více osobních údajů. Ty se však již ve strukturovaném životopise neuvádí. Nemusíte tak zmiňovat rodinný stav ani počet dětí. Pokud přeci jen chcete zaměstnavatele (či personalistu) oslovit přímo, můžete přiložit i tzv. motivační dopis – můžete zde podrobně popsat váš osobní zájem o pracovní pozici.

Cílem správně napsaného životopisu je pozvánka na pohovor. Jak tedy napsat ten správný?

Nevíte, jak na strukturovaný životopis? Stáhněte si na internetu některý z velkého množství vzorů životopisů a nechte se inspirovat. Nejdůležitější je si promyslet, co do které části napíšete a jak následně daný text uspořádáte. Hlavní kolonky životopisu jsou vzdělání, předchozí pracovní zkušenosti a vaše

dovednosti. Vždy tyto informace seřazujte chronologicky a také uveďte dobu trvání studia či jednotlivých zaměstnání. Pište v krátkých větách nebo v odrážkách – mějte na paměti, že podstatou strukturovaného životopisu, je jeho přehlednost a stručnost. Nesnažte se zaujmout za každou cenu, proto používejte např. pouze jeden druh písma a barvu. Nezapomeňte dbát na pravopis. Životopis by neměl přesahovat 2 strany formátu A4.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup