Úřad práce na chvilku, ano či ne?

Published by chavesak on

Mnoho lidí si myslí, že nemá smysl se registrovat na úřadu práce, kvůli jednomu či dvěma měsícům. Většinou takto postupují lidé, kteří dostávají odstupné nebo mají již jinou práci sjednanou.

Hlavním důvodem, proč se registrovat na tolik oblíbeném úřadu práce , je platba zdravotního pojištění. V případě ztráty zaměstnání jsme povinni platit zdravotní pojištění sami. Při registraci na úřadu práce za nás zdravotní pojištění hradí stát. Nejedná se pouze o symbolickou částku – v roce 2012 činí 1 080 Kč. Platit se musí vždy do osmého dne následujícího měsíce a při pozdní úhradě naskakuje nemalé penále.

Pokud uchazeč pobírá od bývalého zaměstnavatele odstupné, pak v této době nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti. Při výpovědi zaměstnavatele bez vážnějšího důvodu, bude od pracovního úřadu pobírat podporu o něco nižší.

Podpora v nezaměstnanosti závisí na věku uchazeče. Může být vypláceno až 65% z čistého průměrného výdělku po dobu maximálně jedenácti měsíců.

Evidence na úřadu práce může také ovlivnit výši vašeho důchodu. Doba, kdy jste zaevidovaní, patří mezi náhradní doby pojištění a započítává se do doby pojištění pro výpočet důchodu.

Sami musíte zvážit, zda se vám vyplatí jít na pracovní úřad i kvůli několika málo týdnům, ale určitě byste o tom měli alespoň popřemýšlet.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup