Jak se vyvarovat zaschnutí tiskové hlavy? Poradíme vám!

Published by petulka.nz on

Inkoustová tiskárna je zařízení vhodně pro domácí potřeby, nebo pro malé kanceláře. Zkrátka když neočekáváte velký objem vytisknutého materiálu. Avšak s inkoustovými tiskárnami přichází jeden problém. Pokud tiskárna pravidelně netiskne, tak se může stát, že Vám tisková hlava zaschne.

Tisková hlava funguje na principu aplikace malinkých kapiček inkoustu z tiskové hlavy. Tyto kapky se na papír skládají v přesných pozicích a dávají dohromady výsledný tištěný dokument, fotografii, či cokoliv jiného, co na své tiskárně tisknete. Inkoust je složen z upravené vody, barviva a dalších látek. Právě voda se vypařuje a díky ní je pak vytisknutý dokument připravený k manipulaci, aniž byste se báli, že barvy rozmažete. Bohužel na stejném principu funguje i zaschnutí barvy v tiskové hlavě. Ačkoliv inkoustové tiskárny nepotřebují ke svému provozu velký objem tištěných dokumentů, tak jsou závislé na pravidelném provozu.

 

Jak se vyvarovat vyschnutí?

Pokud se chcete vyvarovat zasychání barvy, tak doporučujeme následující kroky:

 

1. Pravidelný tisk

Tiskněte alespoň jednou týdně a všemi barvami. Není potřeba tisknout nějaký barevně náročný dokument. Stačí pouze jednostránkový tisk, kde zapojíte všechny tiskové hlavy. Některé tiskárny disponují funkcí kontroly trysek, která Vám zaručí údržbu tiskové hlavy a zároveň spotřebuje naprosté minimum inkoustu.

 

2. Nenechávejte tiskárnu na slunci

Ať se tento bod jeví komicky a někdo by si mohl představit, že nikdy nemá nosit tiskárnu na pláž bez opalovacího krému, tak tento důvod je mnohem praktičtější. Stačí jen pokud máte pracovnu, kam svítí skrze okno slunce a je na problém zaděláno. Díky zahřátí tiskárny se voda v barvě odpařuje daleko rychleji a může se tak stát, že ani týdenní interval tisknutí nezabrání vyschnutí barev.

 

3. Nenechávejte tiskárnu u silného tepelného zdroje.

V podstatě jde o stejný případ jako bod zmíněný výše. Nenechávejte tiskárnu pod silnými žárovkami ani u topení. Lampy, které mají například 25-40W dokáží zdeformovat i plast…

 

4. Měňte kazety zavčasu

Některé tiskárny mají tiskové kazety vestavěné. Nedají se v tom případě příliš dobře měnit za nové a závisí na náhradním plnění tiskové kazety. Pokud budete tisknout i přes to, že kazeta nebude mít žádný inkoust, tak může dojít ke spálení tiskové hlavy. Výměna a oprava pak stojí v mnoha případech stejně jako nový přístroj.

 

5. Vyměňujte kazety jednu za druhou ihned

Pokud se stane, že necháte tiskárnu dlouho bez kazety, tak dojde k vyschnutí celého systému. Oprava nebývá opět levnou záležitostí a bez servisu tiskárny se v tomto případě neobejdete. Proto mějte na paměti, že je důležité vyměňovat jednu kazetu za druhou ihned.

 

Co dělat, když už mi kazeta vyschla?

Někdy se stane, že tisková kazeta bohužel už zachránit nelze. Ale jsou možnosti jak se o to alespoň pokusit, nebo alespoň situaci ještě nezhoršit:

 

1. Nesnažte se kazetu roztisknout

Pokud zjistíte, že Vám inkoustová tisková kazeta zaschla, tak se rozhodně nesnažte jí roztisknout. Tisková kazeta není pero, které rozepíšete obroušením o papír. Tím, že se budete snažit zprůchodnit kazetu opakovaným tiskem, tak může dojít k poničení trysek, které chladí proudící inkoust. Tím situaci pouze zhoršíte.

 

2. Odmočit

Zkuste tiskovou hlavu vyjmout a odmočit v mělké misce s destilovanou vodou. Po přibližně hodině máčení jemně očistěte trysky savým papírem. Poté vložte zpět do tiskárny a zkuste, zdali tento proces pomohl.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
Categories: Zaměstnání

0 Comments

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *