Zdraví zaměstnanců mohou ohrozit nesprávně vybrané OOPP

Published by ANERI on

Správný výběr osobních ochranných pracovních pomůcek (OOPP) je zásadní pro ochranu zdraví zaměstnanců. V mnoha firmách je však stále hlavním kritériem cena, což může vést k použití nekvalitních nebo nevhodných OOPP.

 

Špatně zvolené OOPP nejenže mohou ztěžovat práci, ale především nedostatečně chrání pracovníky před riziky na pracovišti.

Podle Zákoníku práce, konkrétně § 104 odst. 1, je povinností zaměstnavatele poskytovat zaměstnancům OOPP, které splňují technické požadavky stanovené nařízením vlády č. 21/2003 Sb. Odborníci na prevenci rizik musí dokonale znát všechny pracovní činnosti a potenciální mimořádné situace na pracovišti. Prevence rizik musí zahrnovat kolektivní opatření, která maximálně chrání zaměstnance, a individuální správně zvolené OOPP se používají pro zbytková rizika, kde kolektivní ochrana není dostatečná.

Výběr OOPP musí být prováděn s maximální pečlivostí, aby byla zajištěna ochrana pracovníků před všemi zbytkovými riziky. Při výběru je nutné vycházet z dokumentace specifikující ochranné vlastnosti, jako jsou technické listy a certifikáty, a z návodů k jejich použití. Ochranné vlastnosti a jejich stupně je třeba ověřovat podle příslušných technických norem pro jednotlivé druhy OOPP.

Proces výběru správných OOPP pro konkrétní pracoviště je složitý a vysoce odpovědný. Odborně proškolení pracovníci naší společnosti UVEX Safety CZ, k.s. z Rychnova nad Kněžnou mohou firmám pomoci doporučit a dodat nejvhodnější OOPP značky uvex, které maximálně ochrání zaměstnance. Neváhejte nás kontaktovat pro odbornou konzultaci a doporučení nejvhodnějších ochranných pomůcek pro vaše pracovníky.

https://www.uvex-safety.cz

https://www.uvex-safety.cz/cs/poradenstvi-k-produktum/od-hlavy-kpate-uvex-safety-expert-system/

https://www.uvex-safety.cz/cs/poradenstvi-k-produktum/ochrana-oci-doporuceni-kpouziti/


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

0 Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.