Vincentka je vhodná aj na kvízové otázky

Published by Paper Life on

Viete, že…?

Minerálna voda Vincentka je stará milióny rokov, pôvodom je z treťohorného mora?

Výstup vôd k povrchu umožňujú tektonické poruchy v nepriestupných horninách – čiže Nezdenický zlom v širšom okolí Luhačovíc?

História kúpeľníctva v Luhačoviciach siaha až do roku 1590, kedy Luhačovice pripadli rodine Bartodějských z Bartoděj?

Vincentka má meno po grófovi Vincentovi z uhorského šľachtického rodu Serényiovcov?

Koncom 18. storočia dal gróf Vincenc v Luhačoviciach postaviť prvé liečebné a ubytovacie zariadenia a po ňom je aj Vincentka nazvaná. V roku 1792 dostala svoj terajší názov Vincentka.

Najstaršia zmienka o Vincentke viac 350 rokov?

Prvá písomná zmienka o existencii liečivých luhačovických minerálnych vôd pochádza od fyzika a lekára Jana Ferdinanda Hertoda z Todtenfeldu. V roku 1669 vydal písomnú správu o chemickom zložení luhačovickej vody, opísal spôsob pitnej liečby a úspešné výsledky liečenia.

Do sklenených fliaš sa plní vyše 200 rokov? História predaja Vincentky vo fľašiach siaha do roku 1820. V roku 1851 bola pri prameni Vincentky postavená prvá plnička a skladisko fliaš. Toho istého roku sa vyviezlo 160 000 ks fliaš s obsahom 1,5 l.

Mohla ju piť už Mária Terézia? Tá vo všeobecnosti povolila obchod s minerálnymi vodami. Vincentka sa kedysi podávala na cisárskom dvore a vo viedenských kaviarňach. Bola zdrojom obživy luhačovických vodákov (ako nazývali prepravcov), ktorí ju vozili na rôzne miesta do Rakúska a Uhorska.

Vincentka prežila za socializmu aj drastické balenie do PVC? Tento obal vynašli ,,súdruhovia z NDR“ a bol pre potraviny a aj Vincentku nevhodný. Vincentke najviac svedčí tmavé sklo a skladovanie v tme, pretože je to výnimočný prírodný produkt.

Poznajú ju vo viac ako 10 krajinách sveta, kam sa vyvážala, alebo vyváža?

Je jednou z najviac mineralizovaných vôd, s vysokou koncentráciou solí a keď obsahuje takú širokú škálu chemických prvkov, ako máloktoré iné minerálne vody?

Je to vlastne minerálny koktail? Jódová uhličitá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja, hydrogénuhličitan-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej, studená, hypotonická. Žartom sa hovorí, že Vincentka obsahuje takmer celú Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Obsahuje aj ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je pred stáčaním do fliaš odstraňované. Celková mineralizácia dosahuje 10 050 mg / l.

Obsahuje biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení?

Má osmolaritu podobnú ako ľudská krv a preto sa tak dobre v strebáva? Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín.

Svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách?

Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, pri chronickom zdurení pečene, diabete mellitus, chronickej pankreatitíde? Vhodná je aj ako doplnok výživy pre bežných ľudí, športovcov deti od 3 rokov, tehotné dojčiace ženy a rekonvalescentov, pre hlasových profesionálov, pri prekyslení žalúdka?

Svojím obsahom minerálnych solí pomáha regenerovať vnútorné prostredie po veľkých stratách potu? Vhodná preto pri športových výkonoch a tréningoch, cvičeniach, pri ťažkej fyzickej práci, pobyte v teplom prostredí a horúčkovitých ochoreniach.

Má široké spektrum použitia na liečenie rôznych indikácií?

Dlhodobo spájaná s otorinolaryngológiou (ORL). Lekári ORL milujú Vincentkou a využívajú jej liečivé účinky na prevenciu i ochorenia horných a dolných dýchacích ciest.

Jeden dúšok Vincentky postačí na uhradenie dennej dávky jódu, môže slúžiť na prevenciu zubného kazu u detí (0,25 l denne)?

Gazdinky v Luhačoviciach roky pridávajú Vincentku do cesta, namiesto kypiacich práškov? Obsahuje oxid uhličitý a vymiesené cesto je potom dobre vykysnuté a ľahké Pripravujú sa takto koláče a chlebové cestá. Možná je aj kombinácia použitia droždia a priliatia Vincentky podľa potreby, hlavne ak sa kysnutie cesta nedarí.

Na chuť Vincentke prišli ako jedni z prvých vinohradníci na južnej Morave, ktorí ju podávali vo svojich vínnych skliepkoch k vínu? Vynikajúco sa osvedčila aj pre miešanie vínnych strikov. Vychladená a zmiešaná s kvalitným suchým vínom v pomere 1: 1 chutí výborne a znižuje kyslosť vína.

Prináša rýchlu úľavu po nadmernej konzumáciu alkoholu, kávy a mastných jedál? Po oslavách je na nezaplatenie pri obnove iónovej rovnováhy v organizme.  Naďalej je kombinácia Vincentky a vína obľúbeným nápojom v reštauráciách na južnej Morave. Vincentka sa nepije od smädu, ale zapíja sa ňou káva, alkohol a jedlo a telo sa tak nemusí trápiť s prekyslením žalúdka a jeho podráždením. Pije sa studená, alebo sa používa na riedenie ovocných štiav, či na zálievku zeleninových šalátov.

Má najširší spôsob užívania- pije, kloktá, inhaluje a kúpe sa v nej? Používa i na preplachovanie dutín a uvoľnenie hlienov, pretože oxid uhličitý a soli v nej obsiahnuté majú schopnosť rozpúšťania hlienov.

Vincentka je tak najlepší podporný prostriedok pre uvoľnenie dýchania pri akútnych a chronických ochoreniach dýchacích ciest a alergiách?

Vincentka v spolupráci s poprednými špecialistami vyvinula celý rad ďalších produktov, ktoré sa dostávajú do tela rôznymi spôsobmi – nosné spreje (striekajú sa do nosa), sirupy, pastilky (cmúľajú sa), zubné pasty (čistia sa nimi zuby), hydratačné krémy (vstrebávajú sa cez kožu),  alebo koncentrát Vincentka Nasalis sa preplachuje cez nosové dutiny. 

Pri pitných kúrach by sa mala Vincentka podávať dvakrát denne nalačno, v dávke 2,5 – 3,5 dcl?

Pitná kúra by mala trvať 15 – 20 dní. Pije sa studená alebo ohriata, najlepšie nalačno pred raňajkami a večerou. Počas nasledujúcej polhodiny po pitnej kúre sa neodporúča konzumácia jedla ani pitia.

Viac informácií je na www.vincentka.cz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

0 Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.